DE TOMMEN

Regio

kluis VAN VRIJHERN

Stichter van de kluis was de uit Hasselt afkomstige Jacobus van den Brouck, die in 1685 te Riksingen begon met het geven van onderwijs aan arme kinderen. Omstreeks 1690 vestigde hij zich als kluizenaar aan de rand van de gemeente, zodat ook kinderen uit Werm, Vrijhern en Sint-Huibrechts-Hern onderwezen konden worden. In 1703 werd de kluis echter verwoest toen de Franse troepen, in het kader van de Spaanse Successieoorlog, Tongeren innamen.
In 1709 werd door de Heer van Werm, Hubert-Maximiliaan de Brouckmans, grond afgestaan voor een nieuwe kluis, die eigendom was van de Heilige-Geesttafel van Werm. Ook werd een kapel gebouwd, die gewijd was aan Onze-Lieve-Vrouw van Loreto.

In 1715 stierf Jacobus. Hij werd opgevolgd door een reeks andere kluizenaars. De laatste kluizenaars waren Lambertus Meesters, welke stierf in 1904, en Martinus Brepoels, welke laatste zich, na de dood van Meesters, vestigde in het Minderbroedersklooster van Rekem. In 1920 werd het meubilair van de kluis en de kapel verkocht, maar het complex bleef bestaan.

De bakstenen kapel is gebouwd naar het voorbeeld van het Heilige Huisje van Nazareth in het bedevaartsoord Loreto. De kluizenaarswoning is slechts gedeeltelijk in baksteen, maar voornamelijk in vakwerkbouw met lemen vulling. Daarnaast is er een dienstgebouwtje. Voorts is er een 18e-eeuwse Calvarieberg in mergel.

De kluis is tegenwoordig een schilderachtig geheel, midden in de natuur, waarlangs enkele gemarkeerde wandelingen lopen. Ook is ze nog steeds een bedevaartsoord.

www.hoeselt.be

tongeren
DE STAD VAN AMBIORIX

De oudste stad van België ademt geschiedenis. Van de Romeinse en middeleeuwse stadswallen tot de imposante gotische basiliek en het bekoorlijke begijnhof, beschermd als UNESCO-werelderfgoed… In Tongeren bekoort het verleden.
En toch prikkelt de stad ook met zijn moderne geest. Kooplustigen laven zich aan de vele trendy winkels en hippe boetieks. Bourgondiërs nippen van een lokaal Amburonbiertje op gezellige terrasjes aan de vernieuwde Grote Markt. Fijnproevers laten zich gastronomisch verwennen in een van de stijlvolle restaurants.

Zelfs op zondag bruist Tongeren. Met de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux. Of op de maandelijkse koopzondagen wanneer alle winkels de deuren wijd open zetten en er tal van activiteiten zijn voor het hele gezin.

En dan is er nog het Gallo-Romeins Museum en het Teseum: twee museumparels die zeker een bezoek waard zijn!

De beroemdste inwoner van Tongeren is ongetwijfeld Ambiorix. De Eburonenkoning bracht het Romeinse leger in ’54 voor Christus een nederlaag toe, waarop Julius Caesar de Belgen omschreef als de dappersten aller Galliërs. De legioenen keerden wraakbelust terug en roeiden de Eburonen nagenoeg uit. Na hun zegeviering bouwden ze Tongeren uit tot een belangrijke handelsstad. De overblijfselen van de Romeinse muur , het aquaduct en de hedendaagse evocatie van de tempel zijn getuigen van het rijke Romeinse verleden van Tongeren.

www.tongeren.be

kasteel
ALDEN BIESEN

De Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen werd gebouwd door de Duitse ridderorde. Alden Biesen is een indrukwekkend kasteelcomplex, fraai gerestaureerd. Het is beslist een bezoek waard, al was het alleen maar omdat het je in andere sferen brengt. Nagenoeg het hele domein buiten, met inbegrip van de kerk en van het Engels park, is vrij te bezoeken. Een deel van de waterburcht met de Franse tuin is mits betaling te bezichtigen.
www.alden-biesen.be

stad
HASSELT

Hasselt is een dynamische stad met een uitstekend winkelcentrum. Maar er zijn in dat centrum ook heel wat bezienswaardigheden, die zeker de moeite waard zijn om bezocht te worden. Het nationaal Jenevermuseum, het modemuseum, de historische wandeling, tentoonstellingen, … het is slechts een greep uit het aanbod.
http://www.hasselt.be.

bourgondisch
MAASTRICHT

Historiek, trendy, winkelstad, verborgen parels, kindvriendelijk, … Allemaal termen die passen bij Maastricht, de stad in het uiterste zuiden van Nederland. Op 20 minuutjes rijden van De Tommen vindt u deze meest bourgondische stad van Nederland.
http://www.vvv-maastricht.eu

charmante
DORPJES

In de buurt zijn er verschillende leuke dorpjes te bezoeken. ‘s Herenhelderen, Jesseren, Alt-Hoeselt, Gors-Opleeuw, Borgloon, … Ontdek het oogverblindende landschap van Haspengouw waar Katarakt is opgenomen. Bloesems, lekker fruit, glooiende velden, grote hoeves en mooie kastelen. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken!
www.borgloon.be